De omgeving


Het kampterrein

Ons kampterrein ligt midden in de Schotse Highlands. Het plaatsje waar wij kamperen heet Clunes en bestaat uit 6 huizen. Het ligt aan de voet van de Cameron Hill en langs het meer Loch Lochy. De dichtstbijzijnde stad is Fort William. Vanaf daar is het ongeveer 40 minuten rijden met de auto. Halverwege komen we langs Speanbridge, dat is de dichtstbijzijnde plaats met een supermarkt. Bij Speanbridge verlaten we de grote weg en komen langs allerlei gehuchten van 3 a 4 huizen.

Vlakbij ons terrein ligt de plaats Achnacarry waar het kasteel van de Clanchief en het Clan Cameron museum staat. Hier zijn in de Tweede Wereldoorlog de Britse commando's getraind en gedoopt. Ons kampterrein ligt op een stuk grond dat nog steeds in handen van de Clanchief is, evenals een groot deel van het dorp Clunes. Het dorp bestaat uit 1 weg met aan het einde een T-splitsing. Beide kanten loopt de weg vervolgens dood voor auto's. De film Rob Roy uit de jaren 90 is in onze omgeving gefilmd. Zo is er een waterval dicht bij ons terrein waar een van de bekendste scenes van de film werd opgenomen.

Ons terrein is begroeit met varens en er loopt een beekje doorheen. Als het echter heeft geregend en het water uit de bergen naar beneden stroomt blijft het geen beekje meer maar wordt het een echte beek met vertakkingen waar we niet altijd even blij mee zijn! Op steenworp afstand ligt het meer Loch Lochy waar we zeker zullen gaan zwemmen.

Fort William, Ben Nevis

De plaats Fort William is een klein stadje waar diverse winkels aanwezig zijn. Het ligt aan de voet van de hoogste berg van Groot-Brittannië, de Ben Nevis, en langs Loch Linnhe, een zee-inham aan de westkust van Schotland.Fort William wordt de outdoor hoofdstad van de Highlands genoemd omdat er veel toeristen uit binnen en buitenland naar toe gaan voor allerlei outdoor activiteiten. Naast Fort William ligt de Ben Nevis, een berg van +/- 1300 meter hoog. Deze berg wordt vaak gebruikt door bergbeklimmers als oefening voor de Mount Everest maar er is ook een toeristisch pad naar de top.

Voor de 17e eeuw bestond de stad Fort William nog niet, Inverlochy was de grootste plaats aldaar. In 1654 werd er in opdracht van de Britse regering een houten fort gebouwd om Clan Cameron (die wat opstandig waren) in de gaten te houden. Aan het einde van de 17e eeuw werd er een sterker fort gebouwd welke werd vernoemd naar Willem van Oranje omdat hij degene was die de opdracht hiervoor had gegeven.

 

Verders

In de buurt van Fort William ligt de plaats Glenfinnan. Hier is de laatste Highlanders opstand (de Jacobites opstand) begonnen. Dat was niet voor niets in het gebied van de Camerons. Op dat moment (1745) waren de Camerons een van de machtigste clans. Bonnie Prince Charlie kwam vanuit Frankrijk hier naar toe om een revolutie te starten en zo de troon in Londen te veroveren. De Highlanders kwamen tot dichtbij Londen maar werden in de rug aangevallen door clans die zich bij de regering uit Londen hadden aangesloten. Hierdoor moesten de Highlanders weer terug en verloren de vermoeide Highlanders 1 slag, de beslissende nabij Inverness. Bonnie Prince Charlie heeft zich vervolgens lange tijd schuil gehouden in de bossen rond ons kampterrein. Ter herinnering van deze opstand staat er in Glenfinann een monument. In Glenfinnan staat ook een bekende spoorbrug die onder andere bekend is van meerdere Harry Potter films. Over het spoor gaat nog steeds een stoomtrein, de Jacobite steam train.

Er zijn twee wegen naar ons kampterrein vanuit Fort William. langs één van deze wegen staat de grootste sluizentrap van het Verenigd Koninkrijk, Neptunes Staircase. Deze sluis maakt onderdeel uit van het Caledonian Canal. Dit kanaal verbind de oostkust met de westkust. De zee aan de westkust wordt door Neptunes Staircase verbonden met een rivier die doorloopt tot Loch Lochy. Daarna zijn er wederom luizen en een rivier die het Loch Lochy verbinden met het bekende Loch Ness.

  

Camerons-Duinzwervers