Cadugraaf

De Cadugraaf is het groepsblad van de Camerons-Duinzwervers.

Download hier de jubileumeditie, of één van de eerdere edities.

 

Redactie:

Stamlid Bob Brauers
Vaandrig Bob Kuling
Hopman Marcel Glas
Kaa Greijn
TL Finn Goodman
Akela Leeuwenstein

 

Contact:

Voor vragen, opmerkingen of om stukjes in te leveren mail naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Stuur een verhaal in

Zoals jullie weten vind je de mooiste verhalen in de Cadugraaf. Daarvoor doet de
redactie uiteraard zijn stinkende best. Voor een goed verhaal halen ze dan ook hun neus niet op. Nee, echt!
De verhalen liggen alleen niet voor het oprapen. Voor een scoop - een primeur, het
verhaal dat je nog nergens anders kunt lezen - ligt de redactie op de loer in de bosjes,
reizen ze stad en land af, zodat jullie - na hevige censuur - het beste van het beste
voorgeschoteld krijgen. Toch komt het voor dat jouw verhaal niet verteld wordt en dat
is natuurlijk dood en doodzonde.


Zo heb jij mogelijk net een ontzettend gaaf programma gedraaid. Dat gebeurt
natuurlijk elke week, maar dit programma overtreft je nu net jouw al extreem hoge
verwachtingen. Of je hebt gewoon weer een toffe hike gefietst of gelopen, waarvoor je
al een leuk logboek hebt geschreven of nog één wilt schrijven. Je had een gaaf kamp,
weekend, thema of hebt een leuk weetje of trucje te delen. Het kan natuurlijk ook zijn
dat jij gewoon een ander leuk verhaal te vertellen hebt. Wij horen/lezen graag al die
verhalen en plaatsen deze in de Cadugraaf!

 

Hoe komt jouw verhaal in de Cadugraaf terecht?

Typ jouw verhaal en stuur het per e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De meest recente historie

In maart 2010 werd er een Elfregie reünie gehouden en werd ter ere hiervan een boek uitgegeven. Dankzij dit boek kwamen wij meer over de geschiedenis van de Duinzwervers te weten. In maart zou er ook een radio uitzending over de Camerons-Duinzwervers in ACII opgenomen worden. Het kader sliep dat voorjaar tijdens een kaderweekend op een tent op een vlot in de brouwerskolk. In de zomer van 2010 vertrok de troep voor de achtste maal naar Schotland. Nadat de Hopman en de Vaandrig met de Clanshief een kopje thee bij het haardvuur hadden gedronken, werd de troep in Achnacarry ontvangen door de Clanchief die een rondleiding gaf door de vertrekken op de begane grond. Aangezien Achnacarry in een verbouwing was, waren een hoop spullen helaas tijdelijk ergens anders onder gebracht. Ondanks de vele regen was dit een bijzonder geslaagd zomerkamp.

Aan het begin van het nieuwe seizoen won de Stam op de regionale roeiregatta de derde plaats. De hoogste plaats ooit behaald door een landgroep! Oud-Hopman Arne Hylkema zou zijn functie als Rowanbegeleider neerleggen en werd opgevolgd door oud-Akela Bob Brauers. Hopman Glas liep dat jaar voor de 15e maal de strandhike uit, een record! In januari van het nieuwe jaar droeg Miranda Collet de stichtingvoorzitters hamer over aan Jan Smit. De patrouille wedstrijden van 2011 stonden in het teken van de zijderoute. Voor het eerst waren er ook doordeweeks punten te verdienen door te handelen op de site van de verkenners. De Zwaluwen wonnen dat jaar de patrouille wedstrijden en werden vervolgens 1e op de RSW. Op de LSW eindigde de Zwaluwen eerst als 25e, maar nadat er een fout in de puntentelling werd ontdekt zelfs als 9e!

Het zomerkamp van 2011 bracht de verkenners naar Vilsteren waar zij op zoek gingen naar “het schild van Tetoloclama”. De horde hield zijn zomerkamp in Hilversum en de rowans maakte een kanotocht door scandinavië. Op de Haarlem Jamborette deden wederom vele Camerons mee in verschillende teams. Op de roeiregatta deed de stam het in 2011 nog beter dan in 2010. Dit maal werden ze zelfs 2e!

In het nieuwe seizoen hielden de verkenners een weekend in de Limburgse mergelgroeve. Helaas verhinderde de Waalse politie dat er in de groeve geslapen mocht worden. Hals over kop moest er dus snel een nieuwe slaapplaats geregeld worden. Gelukkig was een lokale scouting groep zo vriendelijk ons onderdak te bieden. In de winter liepen maar liefst 13 Camerons de strandhike uit. Voor Ivo Boshuizen en Ranes Rioza was dit hun 5e keer.

De patrouille wedstrijden die in het thema van de Mexicaanse drugsoorlog stond werden gewonnen door de Valken. De patrouilles waren tijdens deze wedstrijden zelf kartels die met elkaar en andere kartels de strijd aangingen. De valken wonnen vervolgens ook de RSW. Het was de vijfde keer dat het wisselschild naar ons ging en dus was deze nu definitief van ons.

In de zomer van 2012 vertrokken de verkenners voor het eerst naar Ierland om daar hun zomerkamp te houden. Op een stuk terrein vlakbij een boerderij van de familie Goodman werd het kampement opgeslagen. Tijdens dit kamp waren er diverse uitjes waaronder de beklimming van de hoogste berg van Ierland, de Carrauntoohill. Naar de top van deze berg (1039meter) loopt geen toeristisch pad wat het een echte beklimming maakte. Het kamp werd gewonnen door de Valken. De welpen vertrokken dat jaar naar Landgraaf voor hun zomerkamp dat in het teken van de striphelden Asterx & Obelix stond. De Rowans liepen wederom de West Highland Way. Evert Verhoeven (Chil) liep dat jaar voor de 10e keer de strandhike uit.

In 2013 wonnen de Zwaluwen zowel de patrouille wedstrijden als het zomerkamp. Beide stonden in een Lord of the Rings thema. Tijdens de patrouille wedstrijden moest Midden-Aarde worden beschermt tegen Sauron en het eiland Numenor en tijdens het kamp was Morgoth de grote vijand. Het kamp werd gehouden in Nieuw-Bergen. Het was er zo warm dat er s'middags siesta gehouden werd en pas daarna het programma hervat werd. De welpen hielden hun zomerkamp in Apeldoorn, waar vanuit ze een rondreis om de wereld in 7 dagen maakte. De rowans hielden hun zomerkamp in Kandersteg. Weer was er iemand die tijdens de strandhike zijn gouden tientje verdiende, Remco Vreeburg liep de strandhike voor de 10e keer uit. In totaal liepen 14 mensen de strandhike dat jaar uit.

2013 was natuurlijk ook het jaar van ons 90 jarige jubileum. In het kader hiervan werd er in het voorjaar een jubileumweekend gehouden op het naaldenveld en in het najaar een reünie op het clubhuis. De Rowans wonnen dit jaar weer eens de winterhike.

De patrouillewedstrijden van 2014 werden gewonnen door de Spechten. Als locatie voor het zomerkamp was Schotland weer aan de beurt. Voor het eerst deze eeuw wonnen de Haviken een prijs, ze wonnen het kamp! Tijdens dit negende Schotland kamp was het weer beter dan ooit en liep de troep in zijn geheel de Ben Nevis op. De welpen zouden een piratenkamp in Deventer houden en de Rowans maakte een kano tocht in Scandinavië. Ook wonnen de Rowans wederom de winterhike. Vaandrig Bob Kuling liep dat jaar voor de 10e keer de strandhike met succes uit waarmee hij de zesde was die deze mijlpaal haalde.

In 2015 wonnen de Rowans voor de derde keer achter elkaar de winterhike en mochten de wisseltrofee nu definitief houden. De verkenners gingen dit jaar weer een weekend naar Limburg om in de Mergelgroeven rond te dwalen. Het thema van de patrouille wedstrijden was “War on terror” waarin de vier patrouilles streden om de wereldmacht. De Zwaluwen wonnen dit jaar zowel de patrouillewedstrijden als het zomerkamp. Het zomerkamp werd gehouden in Loenen met als thema “Lucky Luke”. Net zoals tijdens de vorige keer in Loenen werd er een heel varken geroosterd. De welpen gingen op kamp naar Drenthe (Emmen) voor een kamp dat in het teken van weerwolven in de Schotse hooglanden stond. De Rowans hielden hun kamp in Kandersteg.

Tijdens de Haarlem Jamborette deden er die zomer weer vele Camerons in diverse teams mee. Met namen in het trail team waren de Camerons goed vertegenwoordigd. In december liepen maar liefst 17 mensen de strandhike uit. Louie (Jilles Collet) voor de vijfde maal, Sjoerd Walkier (stam) voor de tiende en Hopman Marcel Glas voor de 20e keer.

Het thema van de patrouille wedstrijden van 2016 was de New Yorkse maffia, het thema van het zomerkamp van de verkenners was de Vikingen. Er waren slechts twee sibbes (patrouilles) maar dat weerhield ze er niet van om er een geslaagd kamp van te maken. Het kamp werd gehouden in Vilsteren en gewonnen door de Spechten. De welpen zaten in de buurt, in Schalkhaar, waar ze een kamp met als thema CNN (Cameron News Network) hielden. De rowans vertrokken naar het plaatsje Titisee in het Schwarzwald in Duitsland.

Het herfstweekend van 2016 van de verkenners werd gehouden in de mergelgroeve van Zuid-Limburg. In 2017 wonnen de Haviken voor het eerst sinds 1986 de patrouille wedstrijden. De wedstrijden stonden dat jaar in het teken van de VOC. Het verschil met de Zwaluwen die als tweede eindigde, was slechts 16 punten (op een totaal van +/- 13.000 punten). Vervolgens wonnen de Haviken ook de RSW met bijna 200 punten meer dan de nummer twee (op een totaal van 2.000 te behalen punten) en eindigde op de LSW als 10e. Vlak na de LSW zou Stamlid Joyce Brauers, Wontolla, bij een auto ongeluk omkomen.

Het zomerkamp van de welpen werd in Blitterswijck gehouden. Daar vlakbij in Nieuw-Bergen (L) hielden de verkenners hun zomerkamp. Het kamp stond in het thema van Indiana Jones en werd gewonnen door de Zwaluwen. Het bijzondere van dit kamp was dat het een kamp op palen was. De patrouilles bouwde ieder een flat met op de eerste verdieping (+/- 1,5 a 2 meter hoog) de keuken, bagagetent en vuurplaats en op de tweede verdieping (2 meter boven de eerste) de slaaptenten. Tussen de flats waren apebanen gespannen zodat je van patrouille naar patrouille kon zonder de grond te raken.

Na de zomer nam Akela Oudevrielink na 8 jaar Akela te zijn geweest afscheid van de horde. Jasper Leeuwenstein werd de nieuwe Akela. Omdat de Troep inmiddels gegroeid was tot 35 man werd besloten om de Sperwers (voor het eerst sinds 1971) weer in het leven te roepen. Het was voor het eerst sinds 1960 dat er weer 5 patrouilles waren en voor het eerst sinds de jaren 70 dat er meer dan 30 verkenners waren. Omdat er nu 5 patrouilles waren moest er een kleine verbouwing bij de bovenste 2 patrouillehokken plaatsvinden om er 3 van te maken. In de winter liep Evert Verhoeven voor de 15e keer de strandhike uit.

Tijdens pasen 2018 vertrok het kader naar het plaatsje Theux in de Belgische Ardennen voor een drie-daags kaderweekend dat zij zelf georganiseerd hadden. De staf ging ook mee en zou voornamelijk Belgische kampterreintjes bekijken. De patrouille wedstrijden stonden in het teken van de Cubaanse Revolutie en werden gewonnen door de Valken. Op de RSW eindigde ze als 2e maar wonnen wel de themaprijs die in het leven was geroepen ter ere van Cameron Joyce Brauers die het thema team van de RSW jarenlang had geleid.

2018 was het jaar waarin we ons 95-jarige bestaan vierde door een jubileumweekend op het Naaldenveld en een reünie op het clubhuis te houden. De welpen gingen voor hun zomerkamp naar Boekel in Noord-Brabant. Het thema speelde zich af in het oude Egypte waar de welpen met hulp van de Goden het voor elkaar kregen dat de kwade God Apophis niet uit de onderwereld kon ontsnappen.

In de zomer van 2018 vertrokken de verkenners voor de tiende maal naar Schotland. De Troep zou met maar liefst 29 verkenners, 5 staf en 3 kampstaf in Clunes kamperen. Tijdens dit zomerkamp werden er op de Cameron Hill Bonnets uitgedeeld. Deze waren in 1997 (Schotland V) ook al eens uitgedeeld maar werden sindsdien niet meer gemaakt. Speciaal voor ons heeft de weverij ze dit jaar nog eens gemaakt. Ook wisten alle verkenners de top van de Ben Nevis te bereiken. Daarnaast werd er een bezoek gebracht aan de clan chief te Achnacarry en waren er diverse excursies zoals een bezoek aan de Ben Nevis distilleerderij, Fort George, Inverness, Fort William en het Clan Cameron museum. Naast de gebruikelijke 1 en 2 dagshike was er speciaal voor de oudste verkenners (de Ereraad) nog een extra 2-daagse hike. In de laatste week van dit zomerkamp gaf Hopman Marcel Glas het stokje na 15 jaar over aan de nieuwe Hopman Finn Goodman. Op de Chia-Aig waterval werd Finn onder het oog van de staf en Ereraad geïnstalleerd.

De strandhike van 2018 werd gelopen in goed weer. Maar liefst 17 mensen liepen de strandhike uit waaronder een record van 9 verkenners. 8 hiervan waren voor de eerste keer gestart. Voor Vaandrig Remco Vreeburg was het de 15e keer dat hij de strandhike uitliep. Hij was de derde in de geschiedenis die deze mijlpaal haalde. De patrouille wedstrijden stonden dat jaar in het teken van Koning Arthur en werden gewonnen door de Haviken die 5 punten meer haalde dan de Sperwers. Net zoals twee jaar eerder wisten de Haviken na de patrouille wedstrijden ook de RSW te winnen.

 

 

 

In de jaren '90

Onder de nieuwe hopman Honoré Collet nam het aantal verkenners vanaf 1990 langzaam weer toe. Als teken van opbloei werden de jaarlijkse patrouillewedstrijden van het district gewonnen. De welpen gingen dat jaar op kamp naar Nunspeet, de verkenners wederom naar Vilsteren en de rowans naar Oostenrijk. Hier ontmoetten zij de Engelse Dungeons, die hun lid maakten en het recht verleenden hun das met bijbehorende persoonlijke dasring van bot te dragen.
Op nieuwjaarsdag 1991 brandde door brandstichting T.N.O., tot de grond toe af.
De verkenners gingen dat jaar naar Loenen op kamp met als thema: “The Muppets”. De staf bouwde in één nacht een overdekt podium van 5 bij 10 meter. De slotmaaltijd werd dit maal gevierd met een grootse barbecue bij de waterval.
De rowans gingen dit jaar op uitnodiging van de Dungeons naar Engeland. Zij werden ontvangen in de City-hall en haalden de plaatselijke pers. De Dungeons werden tijdens dit kamp tevens geïnstalleerd als Camerons.
Tijdens de Haarlem Jamborette werd weer een beroep gedaan op vele (oud-)Camerons, onder andere om de traditionele paraboloïde te bouwen en hikes en trappersactiviteiten te verzorgen. Deze Jamborette verzorgde tevens een aanvulling van onze voorraad pionierhout. Genoeg om eind 1991 weer een nieuwe toren te kunnen bouwen bij de ingang van het terrein.
In 1992 deed de groep afstand van het clubhuis Wontolla aan de Randweg, omdat er geen uitzicht was op een nieuwe horde.
De rowans wonnen in februari voor de derde maal op rij de Winterhike van het district, een nachthike over 30 kilometer (ditmaal -10°C). Op 5 mei, (bevrijdingsdag, 30°C) kwam er na veel geharrewar met de verzekering, een nieuw rowangebouw.
De verkenners wonnen weer de districtswedstrijden en vertrokken voor de vierde maal in historie naar Clunes in Schotland. Ook deze maal met boot en trein, met dien verstande dat de troep ditmaal een goederenwagon verbouwde tot slaapwagon. Tijdens het kamp werd met het gehele kader de Ben Nevis beklommen en uiteraard Achnacarry en het Cameron-museum bezocht. Als dank voor het bezoek en een nieuwe handtekening op de “Standaard” (de troepvlag) werd een ingelijst Camerons-uniform geschonken.
Eind 1992 werd onder leiding van het stafteam van de Camerons een 50 meter lange houten brug over het Spaarne gebouwd. Op de plaats waar nu de Nieuwe Lange Brug ("verfroller") ligt.
Het jubileum jaar 1993 telde enkele grote festiviteiten, zoals de reünie op Achnacarry en het jubileumweekend in Spaarnwoude. Ter gelegenheid van dit 70-jarig jubileum werd een bronzen penning uitgegeven en de groepstrui weer in ere hersteld.
De verkenners hielden een Vikingkamp in Maarsbergen, alwaar de staf gewapend met helmen, schilden en zwaarden boodschappen ging doen. De welpen gingen als afsluiting van de periode dat akela Kniphorst de welpenhorde geleid had op kamp naar de Vogezen in Frankrijk. Na dit kamp werd Fred Rijns de nieuwe akela.
Toen hopman Collet in 1994 in het huwelijk trad, werd hij naar het stadhuis begeleid door 25 verkenners en stafleden. Het diner en feest werden in stijl gevierd op Achnacarry II. De huwelijksnacht werd doorgebracht in een gepionierd hemelbed.
Dit huwelijk bleek gelukkig niet het einde van zijn loopbaan als hopman, hij trok in de zomer wederom naar Vilsteren, waar een kamp in Griekse stijl werd ingericht. Compleet met een als tempel aangeklede staftent, een altaar, diverse Goden en witte gewaden. Na terugkomst in Overveen, bleek een groot deel van de bomen op het terrein gekapt te zijn wegens iepziekte. Deze besmettelijke bomenziekte zou ons vanaf dat moment, ieder jaar weer problemen bezorgen.
In 1995 werd stichtingsvoorzitter Hayo de Jonge na 15 jaar trouwe dienst opgevolgd door René Clignett.

Tijdens Haarlem Jamborette bouwden enkele Camerons een immense (600 m²) paraboloïde met rood, wit en blauw koord. De Rowans hadden daarvoor hun pionierkunst getoond door een replica van de molen “de Adriaan” aan het Spaame te bouwen. Tijdens de Haarlemse Vlootdagen werd een vlottenrace gevaren. De vlotten waren ook ditmaal gebouwd door de Camerons.
In 1997 gingen de verkenners voor de vijfde maal naar Schotland op kamp, dit maal met drie personenbusjes. Er werd wederom gekampeerd in Clunes.

Tijdens dit zomerkamp werd Arne Hylkema geïnstalleerd als nieuwe hopman en vertrok een groot deel van de staf.
Na het zomerkamp werd Steven de Jonge benoemd tot groepsvoorzitter en op 29 november 1997 werd een nieuwe stam opnieuw opgericht, met daarin oud-staf en -leiding.
De iepziekte had inmiddels zoveel gaten in het bos geslagen dat nieuwe aanplant noodzakelijk werd. Om dit te bekostigen werd een sponsorloop georganiseerd, welke in de stromende regen van Overveen naar IJmuiden gelopen werd. De leden liepen op één dag een bedrag van ƒ 6.000,- bijeen, tevens was er de financiële steun van bedrijven en enkele oud leden.
In het voorjaar van 1998 werd het 75-jarig jubileum van de groep gevierd met een jubileumweekend voor alle leden en hun ouders op “het Naaldenveld” te Bentveld. Op 25 september nam Fred Rijns afscheid van de horde en werd Brenda Verburg geïnstalleerd als nieuwe Akela.
In ditzelfde jaar werd het oude hordehol aan de Randweg in Haarlem weer in gebruik genomen. Niet door de Camerons-Duinzwervers, maar door “de Witte van Haemstede” (zie 1923).
Op 10 oktober werd er een drukbezochte reünie georganiseerd op het troephuis aan de Duinlustweg. De reünisten genoten daar van een ouderwets maal chili con carne.

Het jaar 1999 begon uiteraard met de jaarlijkse nieuwjaarsmaaltijd voorzien van boerenkool met worst.
Door een aantal leden van de groep werd deelgenomen aan de Splash, de regiozwemwedstrijden in het Boerhaavebad.
De welpen hielden in Bennekom opnieuw een Maffiakamp en de verkenners gingen op kamp naar Maarsbergen om ‘Operation Raven’ te voltooien in het kader van de internationale criminaliteitsbestrijding.
In september droeg Brenda Verburg de leiding van de horde in verband met veranderende prioriteiten over. Michiel de Lugt werd de nieuwe Akela.

Een nieuwe eeuw

In het nieuwe millennium gaat het zomerkamp van de welpen naar Ruurlo. De welpen helpen daar een afdeling van de BVD en maken een wereldreis om ontvreemde gegevens terug te halen.
De verkenners slaan hun tenten op in Loenen, alwaar zij proberen in het Wilde Westen te overleven als handelsnederzettingen.
Na de zomer nemen Melchior Nieuwenhuizen en Brenda Verburg afscheid van respectievelijk de verkennersstaf en de welpenleiding.

In 2001 wordt bekend dat de Arbo-wet waarschijnlijk ook zal gaan gelden voor vrijwilligerswerk. Daarom gaat een aantal mensen bekijken welke consequenties dit voor de groep zal hebben.
Tijdens de viering van Sint Joris-dag wordt er een ‘adventure-game’ gespeeld, waarbij de deelnemers zelf deels het verloop van het spel bepalen.
De welpen houden een Wild-west zomerkamp in het Overijsselse Deventer. De verkenners gaan traditiegetrouw vier jaar na de vorige keer weer naar Schotland (VI) en kregen een hartelijke ontvangst en rondleiding van de Clanchief en zijn vrouw te Achnacarryhouse.
In september vliegen de laatste drie rowans over naar de welpenleiding en de verkennersstaf en staat TNO leeg.

In maart 2002 wordt de wegens extreem slecht weer uitgestelde strandhike gelopen, nog net binnen de periode zoals die bij de Camerons geldt. Opnieuw is er iemand die een gouden ‘5’ op zijn strandhike-insigne mag zetten.
Tijdens de viering van Sint Joris legt Steven de Jonge zijn functie als groepsvoorzitter neer. Er wordt geen opvolger aangesteld.
Het clubhuis is voorzien van een echte cv-installatie, die de krakkemikkige gaskachels vervangt.
De welpen vieren in het Noord-Hollandse Laren hun zomerkamp in het thema Media. Tijdens het kamp heeft elk nest (elke redactie) de beschikking over een eigen computer, e-mail en telefoon en gaan zij aan het werk met video- en fotocamera.
Het verkennerskamp vond plaats in Vilsteren met als thema ‘de Ridders van de Ronde Tafel’ waar nog één plaats te verdelen was onder de dorpelingen.
De groep krijgt een eigen domeinnaam op internet (www.camerons.nl) en daar is een website gemaakt, waar algemene informatie over de groep en informatie over de huur van het clubhuis is te vinden.
In oktober werden eindelijk de nieuwe bomen op het terrein geplant.

Het jubileumjaar 2003 werd o.a. gevierd met een jubileumweekend voor leden, ouders, broertjes en zusjes op het Naaldenveld.
De welpen zijn met slechts 11 welpen op zomerkamp geweest naar Amersfoort voor een piratenkamp. De verkenners gingen naar het Limburgse Bergen waar ze op zoek gingen naar ‘het kristal van Luxuria Lumen’ in een Lord of the Rings-achtig verhaal.
Tijdens de 9e Haarlem Jamborette hielp een flink aantal mensen van de groep (12!) met name in het trailteam, waarvan onze eigen Steven de Jonge teamleider was.
Het nieuwe seizoen begint met het opnieuw opstarten van de rowans met het overvliegen van 5 verkenners.
Op 4 oktober werd in het kader van het 80-jarig jubileum een reünie georganiseerd, waar vele oud-leden aanwezig waren.
In november van dat jaar zouden de staf en de verkenners een nieuwe toren bij de ingang van het terrein bouwen. Na de bouw van deze toren zou hopman Arne Hylkema er mee stoppen en werd Marcel Glas de nieuwe hopman.

De welpen gingen in 2004 naar Zeist op kamp, waar ze zouden verblijven in een hotel van een oud-lid van de Camerons. Helaas legde de eigenaar al snel het loodje en was het aan de welpen om uit te zoeken wie daar verantwoordelijk voor was. De verkenners zouden kamperen in Loenen in het thema van Kuifje en de Indiaanse Boog.
De nieuwe rowans zouden dat jaar naar Kandersteg gaan. Oscar Slot zou na vele jaren zijn taken als rowanbegeleider neerleggen. Hij werd opgevolgd door Oubaas Arne Hylkema en Roland van Rooyen.

In het volgende jaar liepen de rowans wederom de West Highland Way in Schotland. De verkenners verplaatsten zich in Vilsteren naar de Congo op zoek naar de ontdekkingsreiziger Dr. Livingstone en de welpen gingen naar Bennekom waar de welpen dit jaar werden verwelkomd door de plaatsvervanger van de koning van een ridderrijk. Het welkom aldaar was zeker niet warm met de ‘verdwijning van de Gouden Lantaarn’ en er onheilspellende dingen gebeurden. Na het zomerkamp nam Akela Michiel de Lugt, na 10 jaar trouwe dienst, afscheid van de groep. De horde werd vanaf dat moment overgenomen door Akela Bob Brauers.
In dit jaar, 2005, wonnen de verkenners niet alleen de RSW, maar ook de winterhike, deze wedstrijd voor rowans werd door het kader van de verkenners gewonnen.
In dit jaar zou het derde “gouden tientje” voor de strandhike uitgedeeld worden, dit maal aan Hopman Marcel Glas.

In 2006 gingen de verkenners weer naar Schotland. Hier beklom voor het eerste de gehele troep de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland en zouden weer vele excursies gemaakt worden. Een bezoekje aan Achnacary hoorde daar natuurlijk ook bij. De welpen gingen in de zomer aan de slag bij de DFI (Deventer Forensisch Instituut) in Deventer. Dit was niet een geheel zorgeloos kamp, nu zij geconfronteerd werden met Professor Brands en het Huilgas
De rowans vertrokken ook naar Schotland waar zij wederom de West Highland Way zouden lopen. In juli van dat jaar komt, na een aantal jaren van afwezigheid, weer een Cadugraaf uit.

In 2007 gingen de verkenners op zomerkamp naar Nieuw-Bergen dat in het teken van de Grieken stond. Hier zouden zij strijden om een plaatsje tussen de Goden. Ook winnen de verkenners voor de derde maal achter elkaar de RSW. Later worden zij zelfs derde(!) op de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW), een superprestatie. De maar liefst acht rowans gaan dat jaar naar Kandersteg. De welpen naar de haven van Ap el Dorno (Apeldoorn). Aldaar verkozen zij het ruime sop boven het vaste land in het thema: Kapitein Orvega en de Schat van Bar en Bas. Na het kamp bleek al gauw dat de nesten door het stijgende aantal leden op springen stond, waardoor tegen het eind van het jaar nest Wit, na lange afwezigheid, weer in het leven is geroepen.
Tijdens de tiende Haarlem Jamborette die dat jaar gehouden worden doen in totaal 23(!) Camerons mee, voornamelijk in het Trailteam onder leiding van Melchior Nieuwenhuizen, maar ook in een aantal andere teams.

In 2008 vertrekken de verkenners naar Loenen waar het kamp in het thema van Asterix en Obelix zal staan. Tijdens dit kamp wordt een oude traditie weer van stal gehaald, na vele jaren wordt er weer een heel varken op het spit geroosterd.
De welpen gaan daar jaar naar Assen en de rowans trekken door Engeland.

In september dat jaar werd er weer een nieuw TNO gebouwd. Het oude was inmiddels door en door rot. De Rowans, Staf en een aantal Stamleden hebben na lange voorbereidingen het gebouwtje in twee weekeinde in elkaar gezet. Steven de Jonge (oud-Vaandrig van onze groep) werd voorzitter van de Regio Haarlem.

2008 was een jubileum jaar en er werd dan ook een jubileum weekend en een reünie gehouden. Op de reünie was namens de gemeente ook Burgemeester van Gelder aanwezig. Hij overhandigde de groep een cheque van 500 euro. Hiervan zou de hele groep in de zomer van 2009 naar Duinrell gaan.

In september 2008 zouden de verkenners voor het eerst helpen bij het buurtfeest in het Ramplaankwartier. Daar bouwde zij een V-brug en een toren om van te abseilen. De welpen zouden dat jaar voor het eerst sinds jaren weer rond de 40 leden zitten.

Het eerste verkenners weekend kamp van het nieuwe seizoen werd gehouden ten zuiden van Maastricht, net over de grens. Hier overnachtte de verkenners in de mergelgroeven. Tijdens een ander weekend werd er samen de de Hillegomse watergroep Tjarda gezeild. De patrouillewedstrijden stonden dat jaar in het teken van The A-team en werden gewonnen door de Spechten. De verkenners konden dat jaar voor het eerst de verrichtingen van de wedstrijden via een speciaal in de lucht gebrachte site bekijken. Ook werd de RSW dat jaar door de Spechten gewonnen.

Het zomerkamp van de verkenners was dat jaar in Doldersum, in Drenthe. Het thema was “het wilde westen” en er werd weer eens een kampkrant uitgegeven “the Daily Star” genaamd. Het was een erg geslaagd kamp. De Rowans liepen wederom de West Highland Way. In dit jaar werd de vereniging Camerons Duinzwervers officieel opgericht. Zij zou bestaan naast de Stichting. Hierdoor had de groep nu twee voorzitters, Miranda Collet namens de stichting en Melchior Nieuwehuizen namens de vereniging.

Aan het begin van het nieuwe seizoen nam Akela Bob Brauers na 4 jaar afscheid van de horde. Pepijn Oude Vrielink werd de nieuwe Akela. De strandhike was zowel in 2008 als in 2009 eindelijk weer eens echt koud. Er moest in 2008 zelfs een kuil gehakt worden in plaats van geschept.

Camerons-Duinzwervers