Camerons-Duinzwervers # #

Schotland

1973, het jaar van het 50-jarig jubileum, begon met de opvolging van Akela Timmerman door Wim Keur bij de Impeesa-horde. Wim van Gunsteren en Joop Vlieg reisden tijdens de paasdagen naar Schotland om persoonlijk met Lochiel afspraken te maken over plaats en tijd van het jubileumkamp. Het werd een terrein aan de River Loy, vlakbij Erracht House en Tor Castles Ruin.

De reis naar het kamp verliep met bus en boot naar Baden Powell's House in Londen, alwaar overnacht werd. Hierna met trein, waar vele Engelse scouts inzaten, naar Glasgow en Fort William. Hier werd de troep op het station ontvangen door een Schotse doedelzakband. Na de busreis naar het kampterrein kon eindelijk gegeten en geslapen worden, Engelse scouts hadden het kamp al voor ons opgebouwd.
Tijdens een Engelse high tea op Achnacarry verleende Lochiel, de clanchief, de troep het recht om de Cameron-tartan in de modern colours te mogen dragen. Deze rood-groen-gouden tartan is beschermd en slechts voorbehouden aan familie en degenen die toestemming van de clanchief hebben.

Bezoek aan de Chief of Clan Cameron op Achnacarry in 1973.

In 1974 en 1975 groeide de troep enorm, zodat op kamp in Well met 36 verkenners gedraaid werd. In 1976 ging de troep onder leiding van hopman Slagter weer naar de Jamborette op het Naaldenveld.

Dit omdat er plannen voor het tweede Schotlandkamp waren. In hetzelfde jaar werd door de weer opgerichte rowans een nieuw onderkomen gebouwd. Achter op het terrein verrees T.N.O.. Deze afkorting staat voor Tir Nan Oche, wat “veld van de eeuwige jeugd” in het Keltisch is. De reis naar het Schotse kamp werd ditmaal per vliegtuig en bus gedaan. Het weer was weliswaar beter dan in 1973, maar toen de rowans de tweedagshike voor de troep op proef wilden lopen, regende het zo hard dat ze hem in één dag uitliepen. Tijdens het kamp werd de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot Brittannië, bedwongen. Het kampterrein was ditmaal op een veld in Clunes (5 huizen en een kraan), gelegen op een steenworp van Achnacarry en Loch Lochy.
In 1978 gingen de verkenners naar Loenen op kamp en de senioren naar de Cleveland Jamborette in Engeland. Hier liepen zij een 80 kilometer lange hike, de Lyke Wake Walk, in 18 uur en 15 minuten. In 1979 werd het laatste kamp onder leiding van Pieter Slagter gehouden in Vilsteren. Jaap Pieters nam in 1980 de troep over en trok tijdens het Arabierenkamp naar Tilburg.

#