Camerons-Duinzwervers # #

De meest recente historie

In maart 2010 werd er een Elfregie reünie gehouden en werd ter ere hiervan een boek uitgegeven. Dankzij dit boek kwamen wij meer over de geschiedenis van de Duinzwervers te weten. In maart zou er ook een radio uitzending over de Camerons-Duinzwervers in ACII opgenomen worden. Het kader sliep dat voorjaar tijdens een kaderweekend op een tent op een vlot in de brouwerskolk. In de zomer van 2010 vertrok de troep voor de achtste maal naar Schotland. Nadat de Hopman en de Vaandrig met de Clanchief een kopje thee bij het haardvuur hadden gedronken, werd de troep in Achnacarry ontvangen door de Clanchief die een rondleiding gaf door de vertrekken op de begane grond. Aangezien Achnacarry in een verbouwing was, waren een hoop spullen helaas tijdelijk ergens anders onder gebracht. Ondanks de vele regen was dit een bijzonder geslaagd zomerkamp.

Aan het begin van het nieuwe seizoen won de Stam op de regionale roeiregatta de derde plaats. De hoogste plaats ooit behaald door een landgroep! Oud-Hopman Arne Hylkema zou zijn functie als Rowanbegeleider neerleggen en werd opgevolgd door oud-Akela Bob Brauers. Hopman Glas liep dat jaar voor de 15e maal de strandhike uit, een record! In januari van het nieuwe jaar droeg Miranda Collet de stichtingvoorzitters hamer over aan Jan Smit. De patrouille wedstrijden van 2011 stonden in het teken van de zijderoute. Voor het eerst waren er ook doordeweeks punten te verdienen door te handelen op de site van de verkenners. De Zwaluwen wonnen dat jaar de patrouille wedstrijden en werden vervolgens 1e op de RSW. Op de LSW eindigde de Zwaluwen eerst als 25e, maar nadat er een fout in de puntentelling werd ontdekt zelfs als 9e!

Het zomerkamp van 2011 bracht de verkenners naar Vilsteren waar zij op zoek gingen naar “het schild van Tetoloclama”. De horde hield zijn zomerkamp in Hilversum en de rowans maakte een kanotocht door scandinavië. Op de Haarlem Jamborette deden wederom vele Camerons mee in verschillende teams. Op de roeiregatta deed de stam het in 2011 nog beter dan in 2010. Dit maal werden ze zelfs 2e!

In het nieuwe seizoen hielden de verkenners een weekend in de Limburgse mergelgroeve. Helaas verhinderde de Waalse politie dat er in de groeve geslapen mocht worden. Hals over kop moest er dus snel een nieuwe slaapplaats geregeld worden. Gelukkig was een lokale scouting groep zo vriendelijk ons onderdak te bieden. In de winter liepen maar liefst 13 Camerons de strandhike uit. Voor Ivo Boshuizen en Ranes Rioza was dit hun 5e keer.

De patrouille wedstrijden die in het thema van de Mexicaanse drugsoorlog stond werden gewonnen door de Valken. De patrouilles waren tijdens deze wedstrijden zelf kartels die met elkaar en andere kartels de strijd aangingen. De valken wonnen vervolgens ook de RSW. Het was de vijfde keer dat het wisselschild naar ons ging en dus was deze nu definitief van ons.

In de zomer van 2012 vertrokken de verkenners voor het eerst naar Ierland om daar hun zomerkamp te houden. Op een stuk terrein vlakbij een boerderij van de familie Goodman werd het kampement opgeslagen. Tijdens dit kamp waren er diverse uitjes waaronder de beklimming van de hoogste berg van Ierland, de Carrauntoohill. Naar de top van deze berg (1039meter) loopt geen toeristisch pad wat het een echte beklimming maakte. Het kamp werd gewonnen door de Valken. De welpen vertrokken dat jaar naar Landgraaf voor hun zomerkamp dat in het teken van de striphelden Asterx & Obelix stond. De Rowans liepen wederom de West Highland Way. Evert Verhoeven (Chil) liep dat jaar voor de 10e keer de strandhike uit.

In 2013 wonnen de Zwaluwen zowel de patrouille wedstrijden als het zomerkamp. Beide stonden in een Lord of the Rings thema. Tijdens de patrouille wedstrijden moest Midden-Aarde worden beschermt tegen Sauron en het eiland Numenor en tijdens het kamp was Morgoth de grote vijand. Het kamp werd gehouden in Nieuw-Bergen. Het was er zo warm dat er s'middags siesta gehouden werd en pas daarna het programma hervat werd. De welpen hielden hun zomerkamp in Apeldoorn, waar vanuit ze een rondreis om de wereld in 7 dagen maakte. De rowans hielden hun zomerkamp in Kandersteg. Weer was er iemand die tijdens de strandhike zijn gouden tientje verdiende, Remco Vreeburg liep de strandhike voor de 10e keer uit. In totaal liepen 14 mensen de strandhike dat jaar uit.

2013 was natuurlijk ook het jaar van ons 90 jarige jubileum. In het kader hiervan werd er in het voorjaar een jubileumweekend gehouden op het naaldenveld en in het najaar een reünie op het clubhuis. De Rowans wonnen dit jaar weer eens de winterhike.

De patrouillewedstrijden van 2014 werden gewonnen door de Spechten. Als locatie voor het zomerkamp was Schotland weer aan de beurt. Voor het eerst deze eeuw wonnen de Haviken een prijs, ze wonnen het kamp! Tijdens dit negende Schotland kamp was het weer beter dan ooit en liep de troep in zijn geheel de Ben Nevis op. De welpen zouden een piratenkamp in Deventer houden en de Rowans maakte een kano tocht in Scandinavië. Ook wonnen de Rowans wederom de winterhike. Vaandrig Bob Kuling liep dat jaar voor de 10e keer de strandhike met succes uit waarmee hij de zesde was die deze mijlpaal haalde.

In 2015 wonnen de Rowans voor de derde keer achter elkaar de winterhike en mochten de wisseltrofee nu definitief houden. De verkenners gingen dit jaar weer een weekend naar Limburg om in de Mergelgroeven rond te dwalen. Het thema van de patrouille wedstrijden was “War on terror” waarin de vier patrouilles streden om de wereldmacht. De Zwaluwen wonnen dit jaar zowel de patrouillewedstrijden als het zomerkamp. Het zomerkamp werd gehouden in Loenen met als thema “Lucky Luke”. Net zoals tijdens de vorige keer in Loenen werd er een heel varken geroosterd. De welpen gingen op kamp naar Drenthe (Emmen) voor een kamp dat in het teken van weerwolven in de Schotse hooglanden stond. De Rowans hielden hun kamp in Kandersteg.

Tijdens de Haarlem Jamborette deden er die zomer weer vele Camerons in diverse teams mee. Met namen in het trail team waren de Camerons goed vertegenwoordigd. In december liepen maar liefst 17 mensen de strandhike uit. Louie (Jilles Collet) voor de vijfde maal, Sjoerd Walkier (stam) voor de tiende en Hopman Marcel Glas voor de 20e keer.

Het thema van de patrouille wedstrijden van 2016 was de New Yorkse maffia, het thema van het zomerkamp van de verkenners was de Vikingen. Er waren slechts twee sibbes (patrouilles) maar dat weerhield ze er niet van om er een geslaagd kamp van te maken. Het kamp werd gehouden in Vilsteren en gewonnen door de Spechten. De welpen zaten in de buurt, in Schalkhaar, waar ze een kamp met als thema CNN (Cameron News Network) hielden. De rowans vertrokken naar het plaatsje Titisee in het Schwarzwald in Duitsland.

Het herfstweekend van 2016 van de verkenners werd gehouden in de mergelgroeve van Zuid-Limburg. In 2017 wonnen de Haviken voor het eerst sinds 1986 de patrouille wedstrijden. De wedstrijden stonden dat jaar in het teken van de VOC. Het verschil met de Zwaluwen die als tweede eindigde, was slechts 16 punten (op een totaal van +/- 13.000 punten). Vervolgens wonnen de Haviken ook de RSW met bijna 200 punten meer dan de nummer twee (op een totaal van 2.000 te behalen punten) en eindigde op de LSW als 10e. Vlak na de LSW zou Stamlid Joyce Brauers, Wontolla, bij een auto ongeluk omkomen.

Het zomerkamp van de welpen werd in Blitterswijck gehouden. Daar vlakbij in Nieuw-Bergen (L) hielden de verkenners hun zomerkamp. Het kamp stond in het thema van Indiana Jones en werd gewonnen door de Zwaluwen. Het bijzondere van dit kamp was dat het een kamp op palen was. De patrouilles bouwde ieder een flat met op de eerste verdieping (+/- 1,5 a 2 meter hoog) de keuken, bagagetent en vuurplaats en op de tweede verdieping (2 meter boven de eerste) de slaaptenten. Tussen de flats waren apebanen gespannen zodat je van patrouille naar patrouille kon zonder de grond te raken.

Na de zomer nam Akela Oudevrielink na 8 jaar Akela te zijn geweest afscheid van de horde. Jasper Leeuwenstein werd de nieuwe Akela. Omdat de Troep inmiddels gegroeid was tot 35 man werd besloten om de Sperwers (voor het eerst sinds 1971) weer in het leven te roepen. Het was voor het eerst sinds 1960 dat er weer 5 patrouilles waren en voor het eerst sinds de jaren 70 dat er meer dan 30 verkenners waren. Omdat er nu 5 patrouilles waren moest er een kleine verbouwing bij de bovenste 2 patrouillehokken plaatsvinden om er 3 van te maken. In de winter liep Evert Verhoeven voor de 15e keer de strandhike uit.

Tijdens pasen 2018 vertrok het kader naar het plaatsje Theux in de Belgische Ardennen voor een drie-daags kaderweekend dat zij zelf georganiseerd hadden. De staf ging ook mee en zou voornamelijk Belgische kampterreintjes bekijken. De patrouille wedstrijden stonden in het teken van de Cubaanse Revolutie en werden gewonnen door de Valken. Op de RSW eindigde ze als 2e maar wonnen wel de themaprijs die in het leven was geroepen ter ere van Cameron Joyce Brauers die het thema team van de RSW jarenlang had geleid.

2018 was het jaar waarin we ons 95-jarige bestaan vierde door een jubileumweekend op het Naaldenveld en een reünie op het clubhuis te houden. De welpen gingen voor hun zomerkamp naar Boekel in Noord-Brabant. Het thema speelde zich af in het oude Egypte waar de welpen met hulp van de Goden het voor elkaar kregen dat de kwade God Apophis niet uit de onderwereld kon ontsnappen.

In de zomer van 2018 vertrokken de verkenners voor de tiende maal naar Schotland. De Troep zou met maar liefst 29 verkenners, 5 staf en 3 kampstaf in Clunes kamperen. Tijdens dit zomerkamp werden er op de Cameron Hill Bonnets uitgedeeld. Deze waren in 1997 (Schotland V) ook al eens uitgedeeld maar werden sindsdien niet meer gemaakt. Speciaal voor ons heeft de weverij ze dit jaar nog eens gemaakt. Ook wisten alle verkenners de top van de Ben Nevis te bereiken. Daarnaast werd er een bezoek gebracht aan de clan chief te Achnacarry en waren er diverse excursies zoals een bezoek aan de Ben Nevis distilleerderij, Fort George, Inverness, Fort William en het Clan Cameron museum. Naast de gebruikelijke 1 en 2 dagshike was er speciaal voor de oudste verkenners (de Ereraad) nog een extra 2-daagse hike. In de laatste week van dit zomerkamp gaf Hopman Marcel Glas het stokje na 15 jaar over aan de nieuwe Hopman Finn Goodman. Op de Chia-Aig waterval werd Finn onder het oog van de staf en Ereraad geïnstalleerd.

De strandhike van 2018 werd gelopen in goed weer. Maar liefst 17 mensen liepen de strandhike uit waaronder een record van 9 verkenners. 8 hiervan waren voor de eerste keer gestart. Voor Vaandrig Remco Vreeburg was het de 15e keer dat hij de strandhike uitliep. Hij was de derde in de geschiedenis die deze mijlpaal haalde. De patrouille wedstrijden stonden dat jaar in het teken van Koning Arthur en werden gewonnen door de Haviken die 5 punten meer haalde dan de Sperwers. Net zoals twee jaar eerder wisten de Haviken na de patrouille wedstrijden ook de RSW te winnen.

#